Salmonella w mleku w proszku

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie Salmonella Anatum w produkcie pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g.

Zagrożenie:
Badanie produktu pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g, w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Września, ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30301601
Data minimalnej trwałości: 10.05.2019
Numer partii: 344

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Główny Inspektor Sanitarny bezzwłocznie poinformował Głównego Lekarza Weterynarii
o wynikach badań urzędowych w celu przeprowadzenia kontroli u producenta i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu.
Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, który podjął natychmiastowe działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym.
W wyniku kontroli organów Inspekcji Weterynaryjnej, Spółdzielnia Mleczarska Września rozpoczęła proces wycofywania z rynku zakwestionowanej partii mleka w proszku.
Zakład produkcyjny informuje odbiorców o konieczności i przyczynie wycofania partii mleka z obrotu oraz umieścił na swojej stronie internetowej stosowny komunikat w tej sprawie https://smw.com.pl/pl/informacja.html

Zakwestionowana partia produkcyjna mleka w proszku może zostać zwrócona
do podmiotów i sklepów w których została nabyta.

 

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

źródło: gis.gov.pl




Facebook Comments

Dodaj komentarz