Salmonella w pieprzu

Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofanie niektórych partii pieprzu czarnego mielonego ze względu na wykrycie bakterii Salmonella.

W próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Wycofaniu podlegają następujące wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38:

  • pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
  • pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021

W trakcie kontroli urzędowej w firmie Agnex Krzysztof Wierzbicki pobrano do badań próbki pieprzu czarnego mielonego, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021. W 1 z 5 badanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii.

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Więcej informacji: gis.gov.pl



Facebook Comments

Dodaj komentarz