Salmonella w suszonej bazylii, sprawdź, czy nie masz jej w swojej kuchni

GIS poinformował o wycofaniu niektórych partii bazylii suszonej ze względu na wykrycie bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. Pałeczki Salmonella nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu mogą przeżyć i wywołać zatrucia pokarmowe.

W kontroli urzędowej sprawdzono próbki bazylii suszonej i stwierdzono w nich obecność bakterii Salmonella.

Wyniki badań surowca – bazylii z Egiptu importowanej przez firmę Acor Sp. z o.o. wskazały na obecność Salmonelli w partii nr. 24/C/W/1. 

W związku z tym wydano decyzję nakazująca wycofanie ww. partii z obrotu handlowego. Ustalono, że P.P.H.U. MAGRAMA użył tej partii bazylii do produkcji przyprawy Bolinero – bazylia otarta – marka własna firmy Netto Sp. z o.o., w dwóch partiach pakowanych po 15 g, o numerach 19.11 oraz 19.12 z datą minimalnej trwałości 31.08.2021.

Netto wycofuje z obrotu tę przyprawę. 

Konsumenci, którzy kupili i posiadają w domu te partie produktu, nie powinni ich spożywać.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Bazylia otarta

Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn

Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin

Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021

źródło: gis.gov.pl


Facebook Comments