Można już korzystać ze zmodernizowanej Górki

Zakończył się jeden z etapów remontu ośrodka Szczęśliwice. Nowa mata zjazdowa i instalacja oświetleniowa to tylko niektóre z wprowadzonych zmian na stoku. Od środy, 10 października można już korzystać ze zmodernizowanej Górki.




Została wymieniona mata pokrywająca cały stok narciarski, zmodernizowano drewnianą konstrukcję tarasu widokowego oraz górną stację kolei krzesełkowej. Wymienione zostało oświetlenie oraz przeprowadzono renowację i rozbudowę systemu zraszania stoku zjazdowego. W budynku zostały odnowione piwnice, gdzie powstały m.in. toalety i szatnie dla odwiedzających, a także sala konferencyjno–sportowa oraz pomieszczenia magazynowe dla klubów i szkółek narciarskich. 

Szczegółowe informacje na temat nowej oferty ośrodka „Szczęśliwice” znajdują się tutaj

To nie koniec prac na „Szczęśliwcach”
Wkrótce kompleksową modernizację przejdzie również budynek ośrodka „Szczęśliwice”. Do już wyremontowanych piwnic, gdzie powstały m.in. toalety i szatnie dla odwiedzających, a także sala konferencyjna i pomieszczenia gospodarcze, dołączą górne poziomy budynku. 

Zakres prac
Zmodernizowana zostanie centralna część parteru budynku ośrodka. Prace obejmą wykonanie nowej klatki schodowej skomunikowanej z piętrem, zlokalizowanej bezpośrednio przy projektowanym dźwigu dla osób z niepełnosprawnościami. Wyremontowane zostaną również toalety, szatnie i pomieszczenia pracownicze. Powiększona zostanie serwerownia z dostosowaniem jej do aktualnych wymagań. 

Roboty w zakresie nadbudowy budynku obejmą wykonanie zadaszenia istniejącego tarasu. Wyniesiony będzie także fragment dachu, który zostanie przeznaczony na zaplecze techniczne. W ramach planowanych prac na piętrze budynku w jego centralnej części od strony frontu powstanie nowoczesna strefa rekreacyjno-sportowa, w skład której wchodzić będzie siłownia, sala fitness, przestrzeń z urządzeniami do symulacji jazdy na nartach, sala aerobowa i pokój rehabilitacji. Powstaną również nowe pomieszczenia biurowe z salą konferencyjną oraz częścią socjalną dla pracowników ośrodka. W centralnej części od strony stoku powstanie otwarty taras widokowy z możliwością zamykania lekkimi przesłonami szklanymi. W lewym skrzydle budynku zlokalizowana będzie sala restauracyjna z zapleczem oraz zamkniętym tarasem ogrzewanym. Modernizacja obejmuje również prace instalacyjne. 

Oprócz remontu budynku wykonane zostaną prace związane z zagospodarowaniem okolicznego terenu. Wzdłuż drogi dojazdowej do ośrodka oraz w obrębie placu przed budynkiem zostanie zrealizowanych szereg prac związanych m.in. z budową nowych miejsc parkingowych, wykonaniem miejsca postoju rowerów oraz nowego odwodnienia liniowego placu przed budynkiem, wymianą nawierzchni czy wykonaniem nasadzeń. Zakres prac obejmuje również izolację ścian fundamentowych, remont elewacji budynku z ociepleniem i montażem stolarki zewnętrznej oraz wykonanie nowych schodów zewnętrznych, dachu budynku i zabudowy poziomu technicznego.

Trwa przetarg na wykonawcę tych prac. Rozpoczęcie realizacji inwestycji zostało zaplanowane na pierwszy kwartał 2019 r., aby nie wyłączać ośrodka z użytkowania na cały sezon zimowy. Wszystkie prace powinny zakończyć się w ciągu 395 dni od daty podpisania umowy.

źródło: um.warszawa.pl





Facebook Comments

Dodaj komentarz