Resztę dania zabierz ze sobą

Proszenie kelnera o opakowanie na wynos na niedokończony posiłek jest krępujące? Nie powinno. Coraz więcej restauracji w myśl filozofii zero-waste zachęca do zabierania do domu resztek potraw.

Zabieranie niedokończonych dań, gdy posiłek okazał się za duży, nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.

Dlatego restauracje Der Elefant, St Antonio, Podwale 25 Kompania Piwna , U Szwejka, Jeff`s, Otto Pompieri czy Shipudei Berek zachęcają do zmiany nawyków. Gdy kelnerzy widzą, że goście zostawiają jedzenie na talerzu, proponują udostępnienie ekologicznych opakowań
i zabranie nieskończonego posiłku do domu.

– U nas goście rzadko zostawiają niedokończone jedzenie na talerzach, ale gdy zdarzają się takie sytuacje, upewniamy się czy smakowało i czy chcą zabrać do domu resztę dania. Zauważyliśmy, że wiele osób krępuje proszenie kelnerów o opakowanie na wynos. Niepotrzebnie, chcemy promować takie zachowania – mówi Marzena Wójciak, menedżerka restauracji Der Elefant, w której za zabranie nieskończonej potrawy goście otrzymują specjalnie przygotowane kartki z podziękowaniami.

Niedojedzone przez gości restauracji potrawy trafiają na śmietnik, a przecież można je zjeść w domu w późniejszym czasie.

– Apelujemy do gości restauracji – szanujmy jedzenie i jeśli porcje są zbyt duże, weźcie resztę na wynos. Przecież w domach nie wyrzucamy świeżego, pełnowartościowego jedzenia, które nie zostało zjedzone, ale przechowujemy „na później”. Zapewniamy, że nasze potrawy po odgrzaniu smakują równie wyśmienicie, jak świeżo podane w restauracji – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdującej się w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.

Zero waste (dosłownie „zero odpadu”) to styl życia polegający na świadomych wyborach konsumenckich. Polega na zmianie nawyków i sposobu zachowania w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ilość wyrzucanych rzeczy. Marnowanie jedzenia to jeden z problemów ekologicznych. Innym są plastikowe opakowania i słomki do napojów, które również sukcesywnie znikają z restauracji.

Dzięki takim działaniom restauracji goście mogą mieć poczucie, że wybierając ten lokal, dokładają swoją cegiełkę do ochrony środowiska.



Facebook Comments

Dodaj komentarz